Porsche 911 od Fly - nový podvozek 3D tisk

Moderátor: hydrostar

Odpovědět
Zpráva
Autor
model

Porsche 911 od Fly - nový podvozek 3D tisk

#1 Příspěvek od model » 12 dub 2025, 21:41

Jsem tady opět a toto byla druhá prosba Rolanda - nový podvozek na tohoto krásného Porsche od Fly. Já jsem se vždy jen díval na nabídku aut od Fly, teď jsem měl v ruce jejich auto. Perfektní karoserie se spoustou doplňků a potiskem, ale podvozek a hlavně uložení motorku SW za zadní osou je trochu mimo. Je to kvůli kokpitu, kde jsou i zadní sedadla, takže musí být motorek tam, kde je. Originální podvozek má ještě spoustu detailů na spodní straně, jako je převodovka, výfuky, naznačení výztuh, ale to nebylo v plánu. Tak jsem opět vzal šupleru a měřil a měřil a potom v počítači kreslil. Chtěl jsem mít spodní plochu rovnou, tak jsem vytvořil střední sníženou část, do které zapadl kokpit a protože opět tisknu z ASY 275, vytvořil jsem držáky pro zadní osu i motorek se zúžením, aby šlo vše nacvaknout. První zkušební tisk dopadl skoro na 100%, ale byly tam malé drobnosti, jako je výška sloupků k uchycení karoserie. Není tam otvor pro magnet, ale dá se tam vložit. Druhý tisk, co je na fotce vyšel na těch 100%.
Jediné, co by šlo ještě změnit pro lepší jízdní vlastnosti je světlost podvozku. Tady je to modelové, ale tím pádem světlost 4 mm. No uvidím, co na to Roland.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

HonzaS

Re: Porsche 911 od Fly - nový podvozek 3D tisk

#2 Příspěvek od HonzaS » 14 dub 2025, 09:08

Když jsme jezdili Porsche Cup, tak jednou z kategorií byl i tzv. "zadomotor" právě od Fly (Porsche 935) bez povolení jakýchkoliv změn v uložení motoru. Začátek byl nic moc, ale postupně se podařilo prakticky všem vyladit auto k dokonalosti správným dovážením tak, že v dosahovaných časech a jízdních vlastnostech bylo prakticky zcela srovnatelné s jinými kategoriemi. Tedy s výjimkou placek, kde P917 od NSR byly technicky na vyšší úrovni. Jediné kritické místo byly packy, ve kterých byl uložen motor, a pak tehdejší nedostatek dostupných designů karosérií.

model

#3 Příspěvek od model » 14 dub 2025, 11:04

Mluvil jsem s Rolandem, nechce magnety a u původního podvozku dovažoval předek. U materiálu co jsem tiskl a je pružný, docela slušně zacvakla ložiska i motorek jako u továrních podvozků.
Pod motorkem jsem vytiskl plochu, na které sedí a napadlo mně nalepit na ni oboustrannou tenkou pásku a tím motorek zajistit. Jsou tam tři otvory pro chlazení, tak by to mělo
fungovat. Podvozek je osazen na 4 sloupky v karoserii, zvětšil bych průměr otvoru pro šroubky, aby se po jemném uvolnění dalo s podvozkem hrkat a přední osa běhá ve svislých drážkách, shora
vyrovnána šroubky, tak to také může pomoci k dobrým jízdním vlastnostem.

Petr L
Site Admin

#4 Příspěvek od Petr L » 07 kvě 2025, 18:59

Základem úprav, o kterých psal Honza bylo zajistit, aby se podvozek neprohýbal, což většina řešila vlepením dvou podélných karbonových pásů do podvozku. To mi v tomto podvozku chybí a myslím, že by to jeho kvality výrazně zlepšilo i když je fakt, že tady u tohoto designu asi stejnou funkci plní ta dost vysoká bočnice

model

#5 Příspěvek od model » 08 kvě 2025, 13:56

Petře, přesně jsi to napsal. Originální podvozek byl navržen opravdu jako modelový, takže ze spodní strany naznačeny všechny detaily, které vypadaly moc hezky, ale pro tisk bych je musel
nakreslit jako samostatný díl a tisknout obráceně a přilepit na spodní stranu, aby to vypadalo čistě. Tak jsem využil toho, že mezi karoserií a kokpitem byla mezera a do ní se zasunou ty zvýšené bočnice.
Když jsem mu poslal sestavený podvozek, napsal mi, že si myslel, že spustím motorek oproti originálu níž kvůli těžišti. Když jsem to zkoušel, vznikl by v podvozku otvor pro motor a vzhledem
k omezeným rozměrům bych zadní část tak oslabil, že by se to mohlo rozpadnout. On výlisek kokpitu je i včetně zadních sedadel, tak není bohužel jiná cesta. Ale dovážením a s kvalitními pneumatikami
se to dá doladit.

Ronduk

#6 Příspěvek od Ronduk » 10 kvě 2025, 08:06

Len pre zaujímavosť, tu je riešenie s motorčekom otočeným o 90st aj pružením celej lože
https://www.nationalracers3d.com/shop/o ... tn8f-pfp6a

Odpovědět