Dovolil jsem si založit nové vlákno, protože již je po vánocích a musím se podělit o radost z této tvorby.
Takže mám vytištěny tři formule, Williamse, Sauber Ford a třetí bude Ferrari. No a protože jsem dostal od zetě
krásný žlutý filament PLA od Plastů Mladeč, rozhodl jsem se vyzkoušet tisk a již dál barevně neupravovat, jen nalepit obtisky.
Čtvrtý do mariáše bude Lotus 102 z roku 1990 s polepy Camel. Jednoduché a moc pěkné.
Na fotce je tisková podložka a na ní karoserie, zadní křídlo a kokpit. Jednoduchý tisk s perfektním hladkým povrchem.
Ještě přemýšlím, jestli vytisknout i žlutý podvozek, abych zachoval žluté přední křídlo v originálním materiálu a zbytek
nastříkal černým lakem.
Formule z 3D tiskárny
Moderátor: hydrostar
Formule z 3D tiskárny
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Formule z 3D tiskárny
Tak jsem sloupnul tisky a bohužel na spodní straně se objevil v první vrstvě ještě zbytek černého filamentu, takže to vypadalo jako
by jste uklouzli na škváře. Tak jsem na druhý pokus vytiskl nový ponton, tentokrát v krásné žluté barvě.
No a potom jsem si dotiskl ještě vložku do předního křídla, disky a našel obtisky a Lotus je hotov.
Není to pochopitelně přesně podle předlohy, ale to ani není záměr, ale je to docela dobrá volba pro modelářské kroužky.
by jste uklouzli na škváře. Tak jsem na druhý pokus vytiskl nový ponton, tentokrát v krásné žluté barvě.
No a potom jsem si dotiskl ještě vložku do předního křídla, disky a našel obtisky a Lotus je hotov.
Není to pochopitelně přesně podle předlohy, ale to ani není záměr, ale je to docela dobrá volba pro modelářské kroužky.
Problém s prvním žlutým pontonem pokračoval, když jsem ho nastříkal tmelem ve spreji a potom primerem, žlutý podklad začal vystupovat.
Tak jsem to vzal černou, ta zakryje všechno a budu mít po nalepení obtisků Arrows A 19 z roku 1998.
U červeného Ferrari jsem si polepil karoserii jako u Michala Schumachera.
Zatím stačilo, rodina formulí se mi rozrostla na pět a i když nejsou všechny z jednoho roku, nevadí ...
Tak jsem to vzal černou, ta zakryje všechno a budu mít po nalepení obtisků Arrows A 19 z roku 1998.
U červeného Ferrari jsem si polepil karoserii jako u Michala Schumachera.
Zatím stačilo, rodina formulí se mi rozrostla na pět a i když nejsou všechny z jednoho roku, nevadí ...
Nevím proč, ale se žlutou mám taky skoro vždycky problém. Jak při stříkání lexanu, tak i při kombinaci laků. Mně se nejvíc líbí verze ala "Ferrari", barevně to sedí (včetně disků) a obtisky tomu vždy dodají šťávu. Myslím, že takhle by to klidně mohlo Lego dát přímo do výroby.
Moc pěkné! Ta kombinace s Lego systémem je perfektní, platnost patentů LEGO vypršela v roce 2011, takže by to do výroby mohlo jít i bez jejich účasti 
Když jsem podvozek navrhl, Mirek Kotík jako majitel firmy Ites racing ho chtěl doplnit nabídkou stavebnic
aut z kostek vyrobených v Číně. V té době končila výroba modelů LEGO Speed champion v té původní užší verzi a začala výroba
širších a daleko více propracovaných modelů. No a kupovat stavebnici za cca 550 Kč, ze které využiji polovinu kostek není dobrá volba.
Proto mně napadlo nakreslit karoserie, které by se daly nasadit na čudlíky podvozku a pouze by se doplnily nějakým dílem, či figurkou.
Měl jsem vizi, že by se to mohlo využít v modelářských kroužcích, kde by se mohla skloubit práce na počítači při tvorbě 3D modelů, nebo
po získání .stl souborů vlastní tisk, barevná úprava a ježdění. Proto jsem vždy navrhoval co nejjednodušší tvary, případně různé finty pro tisk,
aby to bylo relativně rychlé a levné.
Rok 2025 má Lego ve všech kategoriích jako svět formule 1, tak jsem si říkal fajn, zkusíš si něco postavit. Jenže z manuálů, které jsem si našel to
nejde. V edici Speed champion to jsou opět 8-mi čudlíková auta, která se blíží měřítku 1:24, v edici City zase jsou moc malá a hlavně se nabízí
buď ve dvojici, nebo s kamionem, čí servisní dílnou, čili hodně peněz a spíše model do vitríny.
No a proto jsem si upravil podvozek a navrhl karoserii a mohu si vytisknout a nabarvit třeba jeden ročník i když jsou auta stejná. Nejde přece
o soutěž maket, ale při studiu na internetu se člověk dozví i spoustu zajímavých věcí.
aut z kostek vyrobených v Číně. V té době končila výroba modelů LEGO Speed champion v té původní užší verzi a začala výroba
širších a daleko více propracovaných modelů. No a kupovat stavebnici za cca 550 Kč, ze které využiji polovinu kostek není dobrá volba.
Proto mně napadlo nakreslit karoserie, které by se daly nasadit na čudlíky podvozku a pouze by se doplnily nějakým dílem, či figurkou.
Měl jsem vizi, že by se to mohlo využít v modelářských kroužcích, kde by se mohla skloubit práce na počítači při tvorbě 3D modelů, nebo
po získání .stl souborů vlastní tisk, barevná úprava a ježdění. Proto jsem vždy navrhoval co nejjednodušší tvary, případně různé finty pro tisk,
aby to bylo relativně rychlé a levné.
Rok 2025 má Lego ve všech kategoriích jako svět formule 1, tak jsem si říkal fajn, zkusíš si něco postavit. Jenže z manuálů, které jsem si našel to
nejde. V edici Speed champion to jsou opět 8-mi čudlíková auta, která se blíží měřítku 1:24, v edici City zase jsou moc malá a hlavně se nabízí
buď ve dvojici, nebo s kamionem, čí servisní dílnou, čili hodně peněz a spíše model do vitríny.
No a proto jsem si upravil podvozek a navrhl karoserii a mohu si vytisknout a nabarvit třeba jeden ročník i když jsou auta stejná. Nejde přece
o soutěž maket, ale při studiu na internetu se člověk dozví i spoustu zajímavých věcí.