Ites Lego podvozek opět v akci

aneb co všechno může jezdit na autodráze

Moderátor: hydrostar

Zpráva
Autor
model

Ites Lego podvozek opět v akci

#1 Příspěvek od model » 02 lis 2025, 23:13

Byl jsem 1. listopadu 2025 v Olomouci na výstavě Svět kostek. Vzal jsem tam sebou Ites Lego podvozek, abych zkusil, jestli bude o něj zájem od skalních Lego "šílenců".
Šílenců v úvozovkách, protože to co tam někteří vystavovali bylo opravdu neskutečné. No a teď k zájmu - připadal jsem si jako bych na rybářské výstavě nabízel kulovnici
pro střelbu na vysokou. Ale povzbuzen touto výstavou jsem si sednul k počítači a nakreslil a vytiskl jsem si karoserii formule, kterou je možno osadit na tento podvozek bez jeho jakýchkoliv úprav.
Karoserie je ze 4 dílů, je velmi jednoduchá a protože se tiskne otočená na záda, tak má velmi hladký povrch a tím pádem i z materiálu PLA vyjde dokonalý tisk. Kdo má vícebarevné tiskárny, tak si může
vytisknout formuli a jen polepit obtisky. Tvar formule je spíše retro, ale mám nakreslený ochranný oblouk chránící hlavu pilota, tak tomu dám trochu současný zjev.
Je tam také výhoda, že se dá použít figurka Legáčka, toto je pilot ze série Speed champions F1 s parádní helmou.
Pokud by tento projekt někoho zaujal, napište na vpveverka@centrum.cz, rád pošlu tiskové soubory.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

Re: Ites Lego podvozek opět v akci

#2 Příspěvek od hydrostar » 03 lis 2025, 07:12

Tak tam jsem náhodou byl taky. Paráda. A jak se ti rybáři na tu kulovnici tvářili? Projevil některý z vystavovatelů zájem? Popravdě taky jsem se chvilku hrál s myšlenkou se tam podělit o zkušenosti s podvozkem Ites Lego, ale pak jsem od toho upustil, protože nikdo nic podobného na výstavě neměl. Možná je i škoda, že se Ites na takové výstavě trošku neprezentuje s tímto podvozkem. Jistě by se některý stavitel dal přesvědčit na okruh s tribunami a fotmulemi z Lega. Postavit na tomto podvozku formuli přímo z kostek není až tak těžké... Náklaďák je ale jednodušší...

Poznámka pod čarou. Ono docela mě překvapilo, že tam borci prezentovali své tištěné koleje pro kolejiště lego. Pravda, hodně z těch kolejí byla jejich vlastní konstrukce, kterou Lego nenabízí, takže šlo o rozšíření. Úplným překvapením pro mě ale bylo, že se tam prodávaly i stavebnice Cobi, což je vlastně kopie Lega. Ochranná známka na systém lega je dnes už neplatná, ale i tak...
Jsem typickým občanem České republiky.
Už od rána si na něco ustavičně stěžuji...

model

#3 Příspěvek od model » 03 lis 2025, 09:40

K prvnímu dotazu - mluvil jsem s několika vystavovateli, ukázal jim podvozek a také vytištěné modely, byli překvapeni, líbilo se jim to, ale to by musel někdo nabídnout díly autodráhy v jejich modulu 25x25 cm
a potom snad by se mohla autodráha stát součástí jejich stavby. Doplnila by se o plata s čudlíky, na které je možno postavit třeba tribuny, boxy. Ale to je jen moje vize, Lego skupuje licence a vyrábí stavebnice, které se asi prodají lépe. Já jsem s tímto podvozkem zkoušel zaujmout učitele na základní škole, kde dostali 3D tiskárny a většinou neví co s tím, nikdo neumí kreslit modely, tak se stahují a tisknou figurky.
Také jsem byl mile překvapen, že na výstavě Lega je stánek Cobi. Já majitele prodejny znám osobně, jsou ze Starého Města u UH a pokud máš jejich katalog, je toho tam opravdu hodně.
Trochu mě mrzí, že jsem si nekoupil model Lancia Delta HF Integrale v měřítku 1:35 a nezkusil postavit na tento podvozek. Kdo z modelářů sbírá modely ze série Lego Speed champions, může si doplnit sbírku
z jejich blockshop.cz. Je tam krásný Porsche 911 RSR, který mám doma včetně boxu a teď jsem objevil Mazdu 787 B.

model

#4 Příspěvek od model » 03 lis 2025, 12:39

Já vím, že toto téma je hodně vzdálené od klasického dráhové modelářství, ale když nikdo z kolegů neprezentuje nic ze své tvorby, tak nastupuji já ...
Chtěl jsem jenom malou odbočku - Firma Ites racing byla na veletrhu hraček v Lipsku a měla tam závodní okruh a na něm jezdily také tyto podvozky na kterých byly postaveny karoserie z kostek
čínské provenience. Líbilo se, ale obchodní bilance ...
Na veletrhu v Norimberku, který teď bude by chtěl Mirek Kotík zkusit na 3D tiskárně na místě vytisknout tuto, nebo i jiné karoserie, osadit na podvozek a jezdit. Perfektní pro hobby modeláře, kteří mají děti, protože by si mohli koupit podvozek a stáhnout tiskové soubory.
Dnes je možnost tisknou v barvách, tak by to bylo perfektní, stačilo jen nalepit obtisk z fólie. Jednotlivé díly se nemusí ani lepit, připravily by se otvory pro vruty.

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od hydrostar » 03 lis 2025, 13:55

Ale i to je možná cesta. Jako klidně by mohli itesáci na svých stránkách udělat databázi modelů pro své podvozky, které by si člověk doma vytiskl. Klidně i za mírný poplatek. A k tomu maximálně prodávat obtisky. Ty si každý doma nezvládne vyrobit. A je jedno, jestli by to byl model pro podvozek lego nebo univerzální podvozek, který mají také v nabídce. Na to by se samozřejmě dala naroubovat i jakákoliv futuristická vize, kterou dnes chrlí kdejaký IA designeér... V konečném měřítku by si vlastně ani nemuseli dělat vlastní úložiště, ale stát se součástí třeba printables, třeba založit i komunitu a jen na stránkách upozorňovat na novinky... Když se podívám, že čas od času si nějaký nadšenec mé modely stáhne... Není to sice moc, ale...

model

#6 Příspěvek od model » 03 lis 2025, 17:55

S tímto neustále Mirka bombarduji, ale nemohu mluvit do chodu jeho firmy.
Tvůj text jsem mu poslal, uvidíme.
No a ještě fotografie polotovaru karoserie, ale již s ochranným obloukem před pilotem, který je z formule Lego Speed champions Ferrari.

model

#7 Příspěvek od model » 04 lis 2025, 12:18

Nehleďte prosím na zbarvení a dekály. Tu dvoubarevnou variantu jsem chtěl vyzkoušet, abych viděl, jak se dá při 3D tisku kombinovat.
Totéž obtisky, u mně je to co dům dá...
A ještě malý detail - tisknu nové inserty do disků a kameru nad pilota.

model

#8 Příspěvek od model » 04 lis 2025, 14:49

Bez komentáře...

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od hydrostar » 10 lis 2025, 11:02

model píše:
03 lis 2025, 09:40
...ale to by musel někdo nabídnout díly autodráhy v jejich modulu 25x25 cm a potom snad by se mohla autodráha stát součástí jejich stavby...
Co si mám představit pod pojmem modul 25x25?

model

#10 Příspěvek od model » 10 lis 2025, 21:37

To je velikost podkladních desek s čudlíky, nebo s nakreslenými komunikacemi.
Představa, že by Lego začalo nabízet autodráhové díly je asi mimo realitu, ale využit tyto desky a postavit si u dráhy z kostek Lega
třeba tribuny, nebo boxy není docela marné.

Odpovědět