Avia AE-2 Formule easter 3D tisk

Odpovědět
Zpráva
Autor
model

Avia AE-2 Formule easter 3D tisk

#1 Příspěvek od model » 24 zář 2024, 19:56

Začalo to opět na internetu, když mi vyskočily modely De Agostini a mezi nimi moc hezká, bílá formule Estonia 21.
Tak jsem poslal obrázek Martinovi, jako další možný adept závodů PMP a ten mi obratem poslal fotky Avie AE-2 s tím, že to by byl majstrštych.
Byl u toho i plánek, takže co bych dělal v důchodě. Sedl jsem k počítači a pokoušel se vymodelovat tuto formuli. Spodní ponton v pohodě, ale kokpit
byl na můj program moc složitý. Podařilo se mi to jakž takž, přední část by chtělo doplnit materiálem a vybrousit do oblouku.
Protože mají v Púchově kokpity, poslal jsem mu jen spodní ponton, ať si to vyzkouší.
Nakreslil jsem si zadní a přední křídlo s bočnicemi, přední křídlo bude upevněno dvěma šroubky. Když se moc nepovedl kokpit, vyladil jsem některé detaily, jako jsou boční chladiče,
nebo kryt montážního otvoru na kapotě. Podvozek zatím připravuji, musím vymyslet upevnění zadního křídla, mám variantu s V vzpěrami, ne s bočnicemi, jak navrhoval Václav Král.
Tiskárna připravena, čas tisku 2 hodiny 40 minut, snad to dobře dopadne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

Re: Avia AE-2 Formule easter 3D tisk

#2 Příspěvek od hydrostar » 25 zář 2024, 16:53

Přeju hodně štěstí. Avia AE2 a AE3 je spolu s formulemi RAF mým cílem... Ale ten je hodně v nedohlednu.
Jsem typickým občanem České republiky.
Už od rána si na něco ustavičně stěžuji...

model

#3 Příspěvek od model » 25 zář 2024, 17:39

Mým cílem je kvalitní tisk a bohužel poslední tisky jsou zoufalé. Jak je vidět na fotografii, jsou tam nedotisklé vrstvy, dříve jsem měl nádherné žebrování 0,5 x ,5 mm, teď je to potrhané. No budu muset oslovit zetě a zkusit tiskárnu umoudřit. Tisk je z PLA Creality, zkusil jsem Platy Mladeč, ještě horší, tak nevím...
Ale jinak je formule moc hezká, je vidět, že za ní stál kvalitní designer.

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od hydrostar » 25 zář 2024, 18:50

A co to nezkusit tisknout na stojáka... Postavit to na zadní. Vrstvy by nedělaly ty velké plochy a nepotřebovalo by to ani podpěry.
Jsem typickým občanem České republiky.
Už od rána si na něco ustavičně stěžuji...

model

#5 Příspěvek od model » 25 zář 2024, 22:02

Tady nejde ani tak o ty šikmé vrstvy, ale o celkovou kvalitu tisku. Není kompaktní, snad to bude tryskou, mám ji 6 let a několikrát jsem ji pročistil a v pohodě, až teď
v poslední době. Chtěl bych zkusit materiál ASA 275, který se podle recenzí dá v pohodě povrchově upravit, takže uvidím...Ještě k podvozku, i když je to čtyřiadvacítka,
nakreslil jsem si podvozek s in-line ložem, které jsem si před časem vytiskl a mám tam hliníkové disky. Vzadu jsem nechal místo na přilepení převodovky a výfuků a také pro uchycení vzpěr zadního křídla.
To ještě budu modelovat. Držák vodítka bude posuvný, aby se osadilo vodítko podle karoserie.

model

#6 Příspěvek od model » 27 zář 2024, 13:24

Dorazil balík s ASA 275, úprava parametrů tiskárny a opět nic moc. Tak jsem pátral dál a po konzultacích s odborníky jsme došli k tomu, že mám trysku 6 let a to bude asi ten důvod.
Tak jsem objednal nové dvě trysky a doufám, že to klapne.

model

#7 Příspěvek od model » 28 zář 2024, 10:36

Než tryska dorazí, tak jsem si upravil disky, abych mohl použít pneumatiky Ites zadní slicky.
Zadní kolo má průměr 23 mm, přední kolo průměr 21,5 mm. Chtěl jsem tam použít Milanovy inserty, ale protože jsem měl
nakresleny disky s podobnými inserty, jen jsem je upravil rozměrově a vyladil detaily.
Zadní osa 3 mm, přední osa 2,38 mm.
Také jsem si upravil podvozek, aby měl spodek v jedné rovině a v ní jsou umístěny magnety. Také jsou tam montážní otvory
pro připevnění zadní části motoru a vzpěr zadního křídla.

model

#8 Příspěvek od model » 28 zář 2024, 21:30

Ještě jsem šel do sebe a vyladil přední disk, aby byl více podobný MTX.
A k tomu dávám pohled na upravený podvozek.

model

#9 Příspěvek od model » 03 říj 2024, 12:40

Ladím a zase ladím. Mám novou trysku, ale pořád to není na 100%. Vytiskl jsem si disky z PLA, detaily slušné, ale je tam nedotisklý horní proužek.
Podvozek jsem tiskl z ASA 275, nastavena teplota podle doporučení ale povrch je potrhaný. Opět se musí zkoušet. Když jsem si otevřel Průšův slicer,
má tam hafo nastavení, ale co naplat, tiskárna má asi své za sebou.
Na podvozek jsem osadil motorové lože, přední osu a dal karoserii, formule vypadá hezky, ještě křídla, to zadní s motorem a bude to.

tom59herder
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od tom59herder » 04 říj 2024, 09:28

Škoda, že jsou fotografie tak malé, ale i tak je na podvozku vidět potrhaný povrch. Zkus tisknou co nejvyšší teplotou co Ender dovolí. ASA 275 má teploty na trysce 255 - 265 stupňů. U Enderu je dost velká tolerance teploty při tisku.

Odpovědět