Formule z 3D tiskárny jako čtyřiadvacetina

Moderátor: hydrostar

Zpráva
Autor
model

Formule z 3D tiskárny jako čtyřiadvacetina

#1 Příspěvek od model » 08 led 2025, 22:11

Posílal jsem Milanovi Šůlovi obrázky formulí, co jsem prezentoval na Fóru, líbili se mu, v současné době jezdí také formule, ale v měřítku 1:24, protože jezdí na klasické
dřevěné dráze. Tak jsem si říkal, že zkusím upravit podvozek z Avie a nakreslit karoserii, která bude opět jednoduchá a umožní různé barevné úpravy, jako ty menší v měřítku 1:32.
Podvozek má základní desku, která nese držák přední osy a je do ní vloženo motorové lože in-line Slot.it. Já jsem si lože nakreslil a vytiskl pro motorek Falcon a osu 3mm.
Pokud se jezdí na plastu, je možno vlepit dva magnety do základní desky. Pneumatiky Ites, zadní F1, přední zadní slicky, disky jsem si tiskl.
Poslední úkol bude nakreslit a vytisknout zadní křídlo.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

model

Re: Formule z 3D tiskárny jako čtyřiadvacetina

#2 Příspěvek od model » 09 led 2025, 13:41

Bez křídla to vypadá jako páv bez ocasu, křídlo jsem zatím připevnil matičkami, ve druhém kroku to bude jen otvor se závitem.
Ještě jsem pro další tisk upravil příď, je o 2 mm delší a více do špičky, abych šel s trendy.
Tisknu z ASA 275, povrch jsem jen lehce přejel smirkem na molitanu, budu to stříkat tmelem ve spreji a dál primerem a lakem.

model

#3 Příspěvek od model » 11 led 2025, 13:10

Tak jsem si vytiskl druhou variantu karoserie, liší se jen otvory v horní části pontonu a jiným tvarem kokpitu. Hrb za pilotem jsem zjednodušil, aby celá karoserie
byla jakousi stylizací. Pořád je tady možnost přehození karoserie na podvozek bez jakýchkoliv úprav.
Na závěr jsem si nakreslil motorové lože pro klasický krátký motorek. Jako ložiska používám duté mosazné nýtky, cena za kus 1 Kč...
Je mi jasné, že modeláři, kteří závodí musí mít materiál v jiném standartu, ale pro mne, který si staví pro radost a pro sváteční svezení je tento způsob stavby
i výrazně zajímavý po ekonomické stránce. Nepočítám motorek a tisk auta, ale vše ostatní - osky, převod, dorazový kroužek, pastorek a pneumatiky stojí 141 Kč
+ poštovné. Za tuto částku nekoupím ani in-line převod na osu 2,38 mm.

HonzaS

#4 Příspěvek od HonzaS » 11 led 2025, 18:10

Zkoušel jsi zvážit karosérii? Z té ASA by to mohlo být hodně lehoučké a přitom i dostatečně pevné.

model

#5 Příspěvek od model » 11 led 2025, 20:16

Honzo, správná otázka, zkoušel a kompletní karoserie s nástřikem tmelu, primeru a s pilotem z pryskyřice má hmotnost 18 gramů.
No a abych to nebyl já, tak jsem neodolal a vytiskl ještě jeden podvozek abych měl dvě kompletní formule.
Vzhledem k tomu kolik je krásných barevných mutací formulí 1 z let devadesátých, stálo by zato si to vytisknout a zkusit si zazávodit jen tak
pro radost.

model

#6 Příspěvek od model » 12 led 2025, 22:11

Motorové lože má jistě své výhody, ale na doma stačí i klasické upevnění motorku.
Tak jsem si nakreslil drobnou úpravu a v pohodě. Světlost podvozku je 1,5 mm, kola mají průměr 22.5 mm.
U převodového kola vždy srazím nožíkem zadní hranu a vypadá to líp a vleze se to hlavně do otvoru u motorového lože.

model

#7 Příspěvek od model » 14 led 2025, 10:05

Takže podvozek vytištěný, co si vytisknout třetí karoserii, tentokrát s drobnou úpravou bočnic ?
K tomu jsem si vytiskl opět hodně stylizované horní držáky přední nápravy, protáhlý otvor v kokpitu nad pilotem a nevypadá to špatně.

HonzaS

#8 Příspěvek od HonzaS » 15 led 2025, 18:37

Hezká a jednoduchě formulka, po nabarvení a s obtisky to bude perfektní.

model

#9 Příspěvek od model » 28 říj 2025, 19:57

Honza měl pravdu, po nabarvení to bude vypadat líp. Jenže uběhlo spoustu času, formule pořád čekaly, až jsem jednu ze tří věnoval grafikovi, abych mu vlil krve do žil a ten připravil podklady pro obtisky.
Zůstaly mně 2 formule, našel jsem rok 1988 a v něm zvítězil Ayrton Senna, druhý byl Prost a protože měl stejné auto, tak jsem zvolil třetího - Gerharda Bergera na Ferrari.
Začal jsem opatrně s nátěrem figurek, no nic moc, ale snaha byla a dnes jsem nastříkal karoserie.
Ještě musím u McLarenu nastříkat přední křídla a zadní křídlo a začernit kokpit.

Petr_Klíny

#10 Příspěvek od Petr_Klíny » 29 říj 2025, 08:18

Moc pěkné

Odpovědět