Formule

Moderátor: hydrostar

Zpráva
Autor
hydrostar
Kontaktovat uživatele:

Re: Formule

#21 Příspěvek od hydrostar » 18 dub 2024, 18:44

Cože? Pavku? Možná maximálně Bobra s logem Velké Moravy 😁😁😁
Jinak nač plakat nad zchátralým pivovarem, jehož pivo patřilo pod Starobrno a zbylo z něho jen to logo. Naproti přece stojí nový Jarošovský pivovar a pivo se tam vaří dobré 😉 Jen to logo je moc složité na tisk...
Jsem typickým občanem České republiky.
Už od rána si na něco ustavičně stěžuji...

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od hydrostar » 29 říj 2024, 19:04

Model opět prošel evolucí. Karoserie se celkově snížila a dovolil jsem si imitaci výdechů chladičů. Skořepinu jsem kvůli potížím s tiskem optimalizoval na 0,6 mm. Model si zachoval pružnost a je stále ohebný i z materiálu PLA. Při výšce vrstvy 0,1 mm není třeba ani brousit...
.
FORMULE_V4.jpg
.
Pokud by měl někdo zájem, tak veškeré podklady jsou zde:
https://www.printables.com/model/1053460-formule-v4
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od hydrostar » 07 dub 2025, 06:03

Zvolil jsem nový přístup tisku. Použil jsem menší trysku s průměrem 0,25 mm místo klasického průměru 0,4 mm. Tiskl jsem na stojáka jako komplet bez předních křídel s vrstvou 0,07 mm. Pravda, tisk trval více než 6 hodin, ale povrch je super. Prakticky nejdou vidět žádné vrstvy (kromě kokpitu, který nějak nezvládá vygenerovat slicer bez odskoků). Hlavní výhodou této trysky ale je vyšší jemnost v místě spojů několika stěn.
IMG_20250406_160858.jpg
IMG_20250406_160827.jpg
IMG_20250328_200616.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

model

#24 Příspěvek od model » 09 dub 2025, 10:23

Tyto organické podpory jsou perfektní, Richard Mrázek mi takto na stojáka vytiskl karoserii Loly T 70 bez jakýchkoliv
viditelných vrstev.
Já si moje formule tisknu ze tří dílů - hlavního pontonu, kokpitu a zadního křídla. Ponton mám položen na plochu vzhůru nohama, takže horní plocha krásně hladká, svislé plochy taktéž.
Jen v místě zlomu ohnu přední nos. Kokpit je také čistý, protože se tiskne nahoru a taktéž křídlo, je ze dvou dílů, leží na ploše a vodorovné plocha se tisknou svisle, takže opět vše hladké.
Přilepení kokpitu k pontonu je v pohodě, slepení křídla také. Začal jsem používat lepidlo B-7000 a jsem spokojený.

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od hydrostar » 10 dub 2025, 05:27

V tomto případě mně nešlo ani tak o polohu modelu při tisku a využití organických podpěr. Spíš jsem chtěl ukázat, že menší tryska má lepší vlastnosti při tisku tenkostěnných těles, jako jsou karoserie. Tuto karoseri formule, mám vytištěnou několika způsoby. Několikrát ji mám tisknutou klasickou tryskou o průměru 0,4 mm s různými vrstvami a dvakrát tryskou o průměru 0,25 mm a také s různými vrstvami. Při porovnání ani nejde tak moc pozorovat rozdíl ve vrstvách (když mám 0,1 mm, tak je tam prostě 0,1 mmm a hotovo, že), ale třeba šev je u větší trysky daleko větší. Stejně to dopadne při porovnání míst, kde se potkávají stěny do T spoje. Stopa na vnějším povrchu tohoto spoje je daleko méně viditelná u menší trysky. Podobně je to s místy podpěr, kdy menší tryska vytvoří menší dotykový bod a po vylomení podpěry zůstane minimální stopa. Nakonec i tuhost skořepiny mně přijde relativně jiná... Na těch malých fotkách to nejde moc vidět, ale i tak jde v okolí výdechů chladičů vidět velký rozdíl v kvalitě.

Prostě jsem jen chtěl nastínit další možnou cestu ke zkvalitnění tisku karoserie. Použít tuto trysku třeba na podvozek, je zas podle mě hloupost...

model

#26 Příspěvek od model » 10 dub 2025, 16:52

Je to také jedna z možností, jak zlepšit tisk, já když kreslím a tisknu karoserie, tak mám tloušťku stěny 1 mm. Pokud je to z PLA,
neřeším povrchovou úpravu, protože to opravdu nejde. Ale přešel jsem na materiál ASA 275 a tady to je jiný level. Modifikované ABS
a jeho povrchová úprava zcela bez problémů a hlavně má i menší objemovou hmotnost, takže stejná karoserie a oproti PLA výrazně lehčí
a hlavně pružnější bez nebezpečí prasknutí.

Odpovědět