Podvozky na komerčky

Zpráva
Autor
mibar
Příspěvky: 31
Registrován: 24 bře 2021, 11:27

Podvozky na komerčky

#1 Příspěvek od mibar » 12 črc 2022, 08:06

Zdravím všechny nadšence i ostřílené borce a mám na vás jeden dotaz. Zkusí mi prosím někdo vysvětlit jak si vybrat podvozek a motorové lože pro komerční autíčka? Existují totiž v mnoha provedeních: podvozky jsou "standard, medium, hard, extra hard" a klece dokonce "soft, standard, medium, hard, extra hard" - a to ješte s různým ofsetem. Jaký vliv má výběr, osazení a kombinace podvozku a motorové klece na jízdu s autíčkem. Jen matně tuším, že jde o to, na jaké dráze se jezdí. Pro mnohé to je alchymie a zkoušení a také utrácení peněz. Kdyby mi někdo poradil, budu velmi rád a věřím, že to pomůže i druhým. :?:

Uživatelský avatar
Luboš
Příspěvky: 121
Registrován: 22 pro 2013, 16:42

Re: Podvozky na komerčky

#2 Příspěvek od Luboš » 14 črc 2022, 15:04

Nejlepší by bylo, kdybys navštívil nějaký klub poblíž svého bydliště. V každém klubu je nějaký ostřílený matador a ten ti poradí. Popsat to tady, tak to by bylo na hódně dlouhý článek.

model
Příspěvky: 1289
Registrován: 27 úno 2015, 19:58

Re: Podvozky na komerčky

#3 Příspěvek od model » 14 črc 2022, 15:22

Možná nejsem ten pravý odborník, ale možná bude někdo pokračovat, ať se na fóru něco děje.
Chceš vědět jaký podvozek použít na komerční auto. Tady musím vznést základní dotaz. Budeš stavět auta pro ježdění
doma, nebo budeš jezdit závody. A také jaké měřítko budeš používat. Bavme se o nejrozšířenějším měřítku a to je 1:32.
V prvním případě stačí koupit kompletní model, nabídka široká, pokud bych to bral po finanční stránce tak cena výkon je zajímavá u modelů Carrera.
Každé auto má svůj podvozek, kde jsou pevné držáky pro osy a motorek. Většinou je uložení in-line, obě osy mají ložiska, převod je plastový a je nalisovaný napevno na osu.
Tam se většinou řeší jen zabroušení zadních pneumatik, uvolnění podvozku a auta jezdí velmi slušně.
Podobnou koncepci nabízí další výrobci, je to většinou základní řada, potom následuje vyšší level a to, že auto má svůj podvozek, ale má vloženo motorové lože.
Třetí skupinu tvoří univerzální podvozek, například od Slot.it HRS 2, který se vkládá do karoserie pomocí vlepených profilů. A tady nabízí výrobci varianty tvrdosti hmoty, ze které
se lisují motorová lože. Jenže to je už opravdu pro ty, kteří chtějí závodit na drahách s délkou kolem 20 - 30 metrů, kde je opravdu poznat každý detail.
Doma, kde je dráha v délce cca 10 metrů, jsou tyto nuance docela zbytečné. Spíše je nutné čistit dráhu a pneumatiky a také kápnout olej do ložisek.
Ještě k ofsetu - je to vzdálenost mezi osou motorku a hnanou osou. Speciální ofsetové převody in-line umožní posunout motorek níže a tím snížit těžiště.
Opět je to pro závodníky, my hobbíci to v žádném případě nevyužijeme. Když chceš snížit motorek, použij uložení SW, to znamená osa motorku rovnoběžně s hnanou osou.
Poslední věc, zjisti si, kde je blízko Tvého bydliště automodelářský klub a běž tam. Tam dostaneš informací kopec.

Uživatelský avatar
marty.dutch
Příspěvky: 168
Registrován: 08 úno 2014, 15:54

Re: Podvozky na komerčky

#4 Příspěvek od marty.dutch » 14 črc 2022, 15:42

Pokud jezdíš doma na plastové dráze jak psal Pavel nemá smysl řešit tvrdosti šasi nebo klecí stačí jen přilepit pneu a mallinko povolit šroubky jak u karoserie tak popřípadě uložení klece nebo jestli se jedná o komerčky Carrera tam vyměnit pneu za PT 06 od Slot it a autíčka budou jezdit pěkně.
Konkrétně u Carrera aut to stejně jednoho krásného dne budeš řešit tam se originál pneu devastují samovolně i bez ježdění ( prostě se časem roztečou )

mibar
Příspěvky: 31
Registrován: 24 bře 2021, 11:27

Re: Podvozky na komerčky

#5 Příspěvek od mibar » 15 črc 2022, 17:48

Chlapci, děkuju vám za reakce. Měl jsem ma mysli spíše ty variabilní podvozky Slot-it, NSR, Scaleauto ... a taky ty delší sálové dráhy. Bydlím kousek od Brna a tak se odhodlávám, že se tady na tu dráhu přijdu podívat, ale to víte, nechci vypadat jako trubka. Proto ty moje dotazy. Když jsem měl možnost (myslím prostor), tak jsem si složil delší dráhu a vyladil si jedno autíčko - je to Porsche 997 od Ninco, tady je to ke shlédnutí: https://www.youtube.com/watch?v=NjNACkoZumw . Ale jezdí to právě na magnetech a ty se na sálovkách nepoužívají ... a proto ten můj dotaz o vlivu podvozků a klecí na styl jízdy. Tak kdyby vás ještě někoho něco napadlo, tak předem děkuji.

model
Příspěvky: 1289
Registrován: 27 úno 2015, 19:58

Re: Podvozky na komerčky

#6 Příspěvek od model » 16 črc 2022, 07:50

Michale, tak to je parádní okruh. Jak psali kolegové výše, jízda na plastu je většinou s magnety, tak stačí jen vyladit pneumatiky. Na dřevu to je jiná liga. Chce vyzkoušet pneumatiky a také dovážení podvozku, které zlepší chování na dráze. Dřevěné dráhy se také mažou, chce zajít do klubu a " hodit řeč". Modeláři ti určitě rádi poradí.

HonzaS
Příspěvky: 551
Registrován: 22 pro 2013, 19:10

Re: Podvozky na komerčky

#7 Příspěvek od HonzaS » 19 črc 2022, 07:38

Je to přesně tak, jak píše Luboš - nejdřív se zajdi podívat do nejbližšího klubu nasbírat alespoň základní informace. Nikdo tě určitě nebude považovat za "trubku", naopak budou rádi, že se možná objeví nový člen klubu. To, co vidíš na vlastní oči, je lepší než sáhodlouhý písemný návod, který stejně bude jen subjektivním odrazem pohledu toho, kdo ho vytvoří.
Na dřevěné dráze je oproti domácímu plastu skoro všechno jinak. Laborace s tvrdostí šasi a držáku motoru je až konečná pomyslná třešinka na dortu. Díky pořizovacím cenám jednotlivých dílů ve srovnání s cenou krabičkového modelu navíc zpočátku ani moc neušetříš, protože vlastní základ je pro první pokusy víceméně v pohodě použitelný, což samozřejmě platí pro auta typu slot.it, NSR apod. Jinak když to hodně zjednoduším, tak nejdůležitější pro začátek jsou 2 složky modelu - kola (typ disku, výběr směsi pneu, lepení, broušení) a dovážení.
A hlavně nespoléhat se psychicky na to, že tě magnet na dráze podrží - tahle fyzika na dřevě neplatí... ;)

mibar
Příspěvky: 31
Registrován: 24 bře 2021, 11:27

Re: Podvozky na komerčky

#8 Příspěvek od mibar » 19 črc 2022, 09:20

Chlapci děkuji za rady a "modelovi" za kompliment. V Brně na dráhu se dostanu tak z podzimku - trochu se pochystám dle vašich rad a zkusím se podívat na pravidla komerček, abych už byl alespoň v nějaké relaci. Tím, že jsem si to už zkusil na té dlouhé dráze, tak jsem kromě toho, že jsou důležité pneu, dospěl ještě k dalším zkušenostem - a to, že to autíčko je třeba "zahřát" (motorek, převody, ložiska a samozřejmě ty gumy) a dráha je potřeba "vymést" delší jízdou bez karambolů ... a pak se dá chytnout ten správný rytmus a občas si vyzkoušet někde "přitlačit". Tak mi držte palce. Děkuji.

model
Příspěvky: 1289
Registrován: 27 úno 2015, 19:58

Re: Podvozky na komerčky

#9 Příspěvek od model » 19 črc 2022, 13:08

Michale ještě jedna věc. Protože nejezdím závody, nemusím řešit předpisy pro jednotlivé soutěže a také jsem ze Zlína, kde není široko daleko žádná modelářská prodejna, tak si vše tisknu na 3D tiskárně.
Když říkám všechno, tak kromě motorku, převodů, osek a ložisek vše.
No a tady se nabízí pro Tebe další možnost zlepšení jízdních vlastností a také jakéhosi komfortu při stavbě či úpravě aut a to jsou hliníkové disky a převody s nábojem a nimbusem.
Když si koupíš kvalitní převod převod a pastorek, poznáš okamžitě zlepšení, hlavně tichý chod.
Další věc je motorek. Standartně se používají motorky s 21 500 otáčkami, buď krátké, nebo dlouhé. Někdy je lepší poježdění s kamarády ne na rychlost, ale na plynulost a klidně i se snížením voltů.
Na závodech je to obráceně, ale pro radost z jízdy doporučuji. A tady nastává alchymie pro nastavení jízdních vlastností - počet zubů na pastorku a na převodu. Opět doporučuji získat tyto informace od kolegů modelářů.

mibar
Příspěvky: 31
Registrován: 24 bře 2021, 11:27

Re: Podvozky na komerčky

#10 Příspěvek od mibar » 22 črc 2022, 13:27

Pro "model": Tu vaši aktivitu pravidelně sleduji, nesmírně ji obdivuji a cením si toho, jak se pokoušíte celkově posunout tech. úroveň české dráhy a inspirovat ostatní. Já jsem starší ročník a přestože jsem asi před 5-ti lety něco zkoušel modelovat ve 3D (byly to formičky pro jednu nejmenovanou čokoládovnu v Kuřimi), tak na dráhu to bastlím porůznu - určitě sem něco dám pro zajímavost. V každém případě vám držím pěsti a přeji i štěstí, které člověk k úspěchu potřebuje. MB

Odpovědět