Upravy podvozkov

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ronduk
Příspěvky: 45
Registrován: 09 led 2021, 18:23

Upravy podvozkov

#1 Příspěvek od Ronduk » 08 led 2022, 21:10

Ako si upravujete kupene auticka? Ukazka umornej prestavby podvozku ninco, vyrezanie otvoru na AW loze.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

model
Příspěvky: 1289
Registrován: 27 úno 2015, 19:58

Re: Upravy podvozkov

#2 Příspěvek od model » 09 led 2022, 08:16

U těchto komerčních podvozků je někdy problém v tom, že se motorová lože od Slot.itu nedají použít, protože není kde a jak upevnit zadní dva držáky a také je fuška vybrousit, nebo vyfrézovat do původního podvozku drážky pro hlavy šroubků. Já protože jsem schopen si nakreslit a vytisknout na 3D tiskárně skoro vše, raději při takové přestavbě vytisknu celý nový podvozek, kde pokud to nejde, použiji své in-line motorové lože se třemi upevňovacími body - vpředu u vodítka a na bocích a hlavně s drážkami v těchto bodech, aby ch mohl jednoduše prošroubovat šroubky do podvozku a ty běhaly v těchto drážkách. Někdy jsou ale podvozky dost výrazně tvarovány, včetně zadních difuzorů, předních složitých spojlerů, tak to může být pro tisk oříšek.
U NINCA se používají osy 2,5 mm, snad je to správná informace, takže zase malá komplikace, protože někdy by stačilo vyměnit zadní osu, jako u Carrery a použít hliníkové disky, nový převod s červíkem a kvalitní silikonové pneumatiky. To v případě, že motorek má dostatečný výkon. A pokud se jezdí na plastové dráze tak osadit, nebo doplnit magnety, ale s citem, aby se jen zlepšila trakce a ne aby bylo auto přilepené na dráze.

Ronduk
Příspěvky: 45
Registrován: 09 led 2021, 18:23

Re: Upravy podvozkov

#3 Příspěvek od Ronduk » 09 led 2022, 12:44

Este jedna prerabka, na podvozkoch scaleauto uz su predvrtane aj otvory na pohyblive loze. Trochu bizar, nedalo mi to neskusit, lupienkova pilka, horuci skalpel, pilnik...podarilo sa :-) Da sa vyuzit cela originalna cast na hrkajuce SW loze, staci potom len vymedzit vysku a trafit presne otvory na 4 skrutky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

model
Příspěvky: 1289
Registrován: 27 úno 2015, 19:58

Re: Upravy podvozkov

#4 Příspěvek od model » 09 led 2022, 13:56

Vzhledem k tomu, že většina firem používá motorová lože od Slot.it, je toto řešení také možné, spíše bych přivítal, kdyby výrobce do podvozku ve formě naznačil otvor pro lože
zeslabením stěny, aby se mohl jednoduše vyříznout. Ale to jsou pouze mé názory, kdo chce závodit, koupí si model od výrobce, který nabízí závodní auto, kdo chce jen slušně jezdit, tak si koupí třeba Carreru,
na brusce si srovná nerovnosti disků, potom si lehce zabrousí pneumatiky a dá pár kapek oleje na osky a má vyladěné auto, se kterým si užije radosti na dráze.

HonzaS
Příspěvky: 551
Registrován: 22 pro 2013, 19:10

Re: Upravy podvozkov

#5 Příspěvek od HonzaS » 11 led 2022, 12:24

Podobné úpravy se řešili někdy okolo roku 2008 v rámci tehdejších pravidel různých pohárů. Sice už v té době existovala auta od slot.it, která v základu měla pohyblivé motorové lože, ale jejich sortiment nezahrnoval větší šíři modelových kategorií. Takže když chtěl někdo rozpohybovat specifické modely (třeba Nascar, F1, historiky) s pevným podvozkem, nezbylo mu nic jiného než řezat do šasi. A když nebylo možné klec jednoduše vložit kvůli složitějším tvarům podvozku, tak se různě dolepovaly části šasi z plastu tak, aby se klec vešla. Tak šlo upravit třeba i model formule (např. Dallara od Scalextric) dolepením plastového rámu. O trochu později již byl k mání jako náhradní díl i samostatný podvozek pro auta slot.it, který se ořezáním přizpůsobil karosérii libovolného výrobce. Pak už nastoupili výrobci typu NSR a Scaleauto, jejichž modely jízdními vlastnostmi převyšovaly ostatní klasické firmy. Fakt je ten, že 3D tiskárny možnosti posunují zase o kus dál, protože v podstatě umožňují (tedy když je to uživatel schopen nakreslit :D ) si vytvořit klec na míru a podle vlastní představy.

Odpovědět