RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

Zpráva
Autor
Jirka B
Příspěvky: 414
Registrován: 23 pro 2013, 21:37
Bydliště: Brno

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#11 Příspěvek od Jirka B » 23 črc 2014, 09:56

Tak to vůbec netuším.U dvojky bych se přikláněl asi k vodítku,ovšem není mi jasné uchycení kartáčků.A nebo jako nezávislé uchycení předních kol.To by bylo reálnější.U jedničky,z toho by šli udělat úchyty do karoserie na připevnění podvozku.Ale jen vyloženě hádám a to jsem na to čučel dost ,dlouho.Fakt nevím.

Vítek

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#12 Příspěvek od Vítek » 23 črc 2014, 10:42

Dunlop Bridge i tribuna - super.

Uživatelský avatar
RUMOV
Příspěvky: 338
Registrován: 03 led 2014, 09:32
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#13 Příspěvek od RUMOV » 23 črc 2014, 12:10

Tak vida, funguje to... :)

Obrázek č.2 je vážně křížek na obkladačky, a č.1 jsou nárazníky HO na vláčky, proto je to tak mrňavé.
A doopravdy je to jakási náhrada kolíčku vodítka, jen mě napadlo vyrobit plovoucí vodítko, nápad to není můj,našel jsem něco podobného na netu u velkých aut.
Ijiné vodítko MGP4228.jpg
Auta s kolíčkem sice drží drážku, v křížení však občas jen některá vypadnou, (vím že je to i tím že přední kola překáží, dostatečně nekloužou a "vedou blbě směr"), ale v případě auta s vodítkem se toto nestane.
IMAG1752.jpg
Je to asi vážně vliv kolíčku, respektive malé plochy která se opře o bok drážky a nevede dostatečně směr.

Ne, předělávat Rumoring nechci, myslím si že je to věc aut a ne dráhy.

Napadlo mě proto do díry po kolíčku vyrobit jakousi otáčecí ploutvičku, která bude uchycená šroubkem, nebo matičkou zezhora.
Jak Jirka píše o špatném dotyku kartáčků, vyrábím si je sám a jsou mnohem širší a delší než origo, mělo by to tedy snad fungovat.
IMAG2231.jpg
Myslím si, že délka ploutvičky by mohla být jen 5-10mm, aby to fungovalo.
Nebo další varianta, vyrobit celé malé vodítko i s kartáčky z plastové lišty, bylo by menší a styčná plocha by tam byla. Uchycení přes plastový šroub 2 mm do podvozku, chyceno matičkou.
IMAG2239.jpg
Variant mám tedy dost, a proto jsem vyrobil ten malý kvíz aby jste to měli od prvotního nápadu a začali myslet tak nějak "vodítko-ploutvičkově". :idea:

Pokud by tedy někoho napadl jiný materiál na ploutev,popř.si už touto slepou uličkou prošel, budu rád za jakýkoliv nápad nebo připomínku.
Je jasné že lze problém vyřešit namontováním origo 32 vodítka, dát ale 70 kaček se mi nechce a to nejsem škrt :D , 43 jsem bohužel nenašel a ten pocit že upletu z lejna bič za to stojí... :oops:
Není to samozřejmě jen pro mě, myslím si že např. v případě dráhy jakou prezentoval groupb by to fungovalo také a že důvod vyskakování jeho aut je totožný.
Proto prosím, Vy kteří máte zkušenosti z ukáznění prcků hoďte něco do placu, neb v jednotě je síla... :mrgreen:
Děkuji za přemýšlení, zkušenosti a názory.

I.P.RUMOV
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
...RUM BENE BIBITUR, HOMINEM TE ESSE, MEMENTO...

HonzaS
Příspěvky: 551
Registrován: 22 pro 2013, 19:10

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#14 Příspěvek od HonzaS » 23 črc 2014, 13:46

Většina z nás ploutvičkově už takových cca 45-50let myslí, protože už tehdy se objevila klasická otočná vodítka i u komerčních modelů 1/32 :D. Za tu dobu se pochopitelně mnohokrát měnil tvar, materiál, velikost a umístění čepu vodítka, ale hlavní idea je stále stejná (s ničím lepším nikdo zatím nepřišel). Osobně si myslím, že nejlepší varianta u takhle malých aut by byla implementace nového kovového (působí současně i jako zátěž) nebo plastového držáku vodítka tak, aby se co nejlépe využil prostor za přední hranou karosérie a protáhla se na maximum vzdálenost mezi vodítkem a zadní osou. Je celkem jedno, jaké vodítko si zvolíš - buď zbastlené nebo upletené ze všeho možného nebo nákup hotového dílu (např. 4 kusy vodítka Scalextric vč. kartářků se prodávaly za cca 110,- Kč a to už není zase tak velká položka). Myslím, že kdybys tady na fóru trochu zaškemral, tak řada lidí jezdících na dřevě má doma dost nepoužitých vodítek od různých výrobců a byla by je ochotna věnovat nebo za pár kaček prodat.

Uživatelský avatar
RUMOV
Příspěvky: 338
Registrován: 03 led 2014, 09:32
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#15 Příspěvek od RUMOV » 23 črc 2014, 14:26

Já bohužel začal ploutvičkově myslet až tak před půl rokem :D
A Rumoring jsem začal stavět minulý rok na podzim, autodráhově zcela nepoznamenán...
Pokud tedy neberu ježdění s Porsche Ites v neděli dopoledne u studia Kamarád v roce cca 1982.
Kovová ploutev- dobrý nápad :idea: , zátěž zároveň, jen z čeho to použít a vyrobit. Děkuji...
Ne o peníze moc nejde, spíše o vymyšlení možná vymyšleného, proto také jsem ten dotaz, potažmo ideu vznesl...
No a od toho jste tady Vy staří kozáci, abych Vás pumpnul o zkušenosti.

Bohužel celá ta autíčka, kolejničky a ostatní p.čovinky, jsou pro mne dost chytlavé a staří lidé si rádi hrají... :mrgreen:
vždyť o tom to celé je http://iprumov.blogspot.cz/2013/12/stav ... rokem.html
...RUM BENE BIBITUR, HOMINEM TE ESSE, MEMENTO...

HonzaS
Příspěvky: 551
Registrován: 22 pro 2013, 19:10

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#16 Příspěvek od HonzaS » 23 črc 2014, 18:54

Aby nedošlo k nějakému omylu, tak jsem to raději nafotil - sice nekvalitně, ale je snad poznat, o co jde. Držák přesně na míru můžeš udělat z čehokoliv (i když z h...n ho taky neupleteš) - plast nebo kov, objímku třeba z běžně prodávaných mosazných či Alu trubiček (eventuálně si ho vysoustružit přesně sám), vodítko libovolné. Není to sice žádná převratná novinka :D , ale je to jednoduché, odzkoušené a hlavně funkční.
P1050236s.jpg
P1050237s.jpg
P1050238s.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Petr L
Site Admin
Příspěvky: 792
Registrován: 15 pro 2013, 22:28
Bydliště: Praha

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#17 Příspěvek od Petr L » 23 črc 2014, 19:39

Modelářství a kutilství je úžasná věc, ale vymýšlet a pracně vyrábět vymyšlené je ale většinou škoda, takže bych se při řešení inspiroval u těch, co vědí. Myslím tedy třeba v případě kovových podvozků 1:43 tecno-slot a u modelů DSlot34. Oba výrobci jsou relativně mladí a jejich řešení by měla obsahovat vše k čemu se autodráha za ta desetiletí pracně dopracovala.
tecno-slot.jpg
Dslot43.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

HonzaS
Příspěvky: 551
Registrován: 22 pro 2013, 19:10

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#18 Příspěvek od HonzaS » 24 črc 2014, 08:42

To sem snad ani raději nedávej, jinak se ještě někdo touhle cestou v prvotním nadšení vydá a utopí v tom mraky peněz bez většího efektu :D. Ale máš-li na mysli jen jejich otočná vodítka, pak určitě ano, ale to není nic převratného - to je dnešní standard a na tom jsme se shodli. Jinak Tecno-slot má zbytečně vysoko položené těžiště díky tomu pseudo hi-tech "merkuru", Dslot je zase obyčejný plasťák s trochu kyvným držákem motoru, jehož vliv při této velikosti bude minimální. Navíc obě tyto varianty šasi jsou docela drahá legrace (o jejich motorech ani nemluvím) a naprosto neúměrná finálním jízdním vlastnostem. Vzpomeň si na kdysi na hrdě inzerovanou novinku v měřítku 1/32 (nebyl to taky DSlot?) s kovovým nastavitelným podvozkem a všemi možnými vychytávkami - ve srovnání se slot.it apod. to byl absolutní propadák. Když už bych měl na místě Rumova chuť se zabývat výrobou nějakého univerzálněji použitelného šasi, pak bych si vzal spíš inspiraci z MTR32 kuprextitových šasi, které se budou váhově blížit originálu, nebo jednoduchých šasi typu JK (co funguje v SRC většinou funguje všude).
Jenže to není na pořadu dne, protože tady šlo spíš o opravo-úpravu polovraků všemožných výrobců tak, aby to moc nestálo, v rámci možností se nemuselo moc řezat do originálu a přitom to aspoň trochu jezdilo. Alespoň já jsem to tak pochopil. Vtip univerzálního držáku vodítka je při pohledu na fotky Rumovových (nebo rumových?) aut hlavně v tom, že umožní posunout kolmou osu vodítka minimálně o 1,5 cm dopředu a zlepšit jeho funkci (výškově si ho přizpůsobit světlosti auta atd.). Přitom se do šasi zasahuje jen minimálně, stačí jen odbrousit kus plastu v přední část dremelkou.

Uživatelský avatar
RUMOV
Příspěvky: 338
Registrován: 03 led 2014, 09:32
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#19 Příspěvek od RUMOV » 24 črc 2014, 10:40

Rumových nebo Rumovových to je jedno, v případě dělnické metaxy nejsem nijak vztahovačný... :D
Myslím si, že v mém případku je to asi vážně tak, jak píše Honza S, z vraků a polovraků vyrobit něco co se bude pohybovat a nevypadávat.

Je zajímavé jak ve všech oblastech existují lidé z různým pohledem, pokud bych to měl nějak porovnat s tím co znám a možná umím...
Pokud by mi někdo před pár lety řekl že ten model tanku nebude stříkat pistolí, ale "naštětcuje" ho, řekl bych mu ať se jde vycpat, že to nikdy nebude takové jako to má být...ale, nakonec se ukázalo, že to jde a dokonce (ve vyjímečných případech) chvílemi lépe a autentičtěji než pistolí.(Filtry, stínování oleji, zaprášení, očipování, rez, atd..)
Je to sice opruz, trvající asi tak 3x tak dlouho, který sežere spoustu času, ale jde to.

Proč to sem píšu?
Když se řekne autodráha, jeden si představí velké auta s dvanácti možnými způsoby uložení motoru a převodu, zatímco druhý vidí ten oválek co má doma v obýváku a šlape mu na něj pes a děti..a na něm se pocukávají pseudo autíčka...
A radost mají oba, ačkoliv první nechápe toho druhého a druhý třeba do levelu toho prvního doroste. (A nebo zůstane spokojený tam kde je.)
V mém případě se jedná o druhý způsob, a cituji...tady šlo spíš o opravo-úpravu polovraků všemožných výrobců tak, aby to moc nestálo, v rámci možností se nemuselo moc řezat do originálu a přitom to aspoň trochu jezdilo.
Ta moje blbá ploutvička je možná hloupý nápad, ale časem se určitě dostanu k nějakému standartu.
Šlo mi spíše o to ukázat mi v té možná slepé uličce trochu světla. :lol:

Ty podvozky co sem připíchl Petr znám, konkrétně ten první by možná i zbastlit šel, ale spíše by se mi líbil jednodušší se stavitelným rozvorem.
Crown1.jpg
Nevím přesně kdo sem na forum chodí, ale myslím si že se zde určitě najde typ s "obývákovou dráhou" pošlapanou od psa a dětí.
A pokud jako první variantu najde podvozek za 30 bambulí, spadnou mu hračky do kanálu a více řešit nebude, jeho totiž do teď zajímalo jen to, kde sehnat nové kartáčky, nebo kolíček místo vodítka.
Mě šlo spíše o to vymyslet...to zní pěkně... :mrgreen: variantu levnou, a blbuvzdornou která by fungovala a ty polovráčky někam malinko posunula.
Možná i pro to sem věším křížky na obkladačky a nárazníky na vláčky a téma je modelová autodráha.

Nemějte mi to prosím za zlé, z Vašeho pohledu to asi vypadá šíleně...(to je jak s tím tankem)
Jinak myšlenka Honzy S, kovová ploutvička (asi se jí nezbavím), dobrý tip budu na tom dělat.
Problém je snad jen ten, že se to pohybuje v řádech milimetrů a to s rumem dohromady nejde..
Děkuji všem za reakce a inspiraci a drážce, i když té amatérské zdar...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
...RUM BENE BIBITUR, HOMINEM TE ESSE, MEMENTO...

HonzaS
Příspěvky: 551
Registrován: 22 pro 2013, 19:10

Re: RUMORING - Stavba modelové autodráhy...

#20 Příspěvek od HonzaS » 24 črc 2014, 12:32

No jo, my se tě tak nějak nenásilnou formou pokoušíme dostat k prozření :idea: , že měřítko 1/43 je u dráhovek z hlediska jízdních vlastností naprostá ptákovina, kde se klopotně řeší věci, které jsou u jen o málo větších 1/32 naprostou samozřejmostí.
Jinak stavitelný rozvor zase není až tak velký problém, stačilo by na šasi naroubovat část třeba HRS šasi od slot.it nebo se inspirovat u Plafitu či Scholeru. V podstatě jsou všechny podobné konstrukce na jedno brdo...

Odpovědět