Hard+software pro řízení a počítání

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod GustoM » pon říj 19, 2015 8:47 pm

V prvom rade by som vyjadril nesúhlas s tým, aby sme zabudli na RS232-USB prevodníky. Je to nutnosť, len si treba kúpiť ten správny. Ja som skúšal pripojiť program autodráhy cez dva rôzne prevodníky, všetko OK. Kolegovia v Púchove s prvým, lacným nepochodili. Druhý, drahší už funguje v poriadku. Bavíte sa tu o Arduine pre 6-prúdovú dráhu, ale napr. Arduino Uno na PC funguje tiež ako virtuálny COM port, čiže je tam tiež prevodník Atmega16U2 pre USB port, alebo sa to dá pripojiť priamo na RS232, najlepšie cez obvod MAX232. Výhodnejší je však USB port, tam už netreba nič riešiť. Pre Arduino potrebujete napísať program, ktorý bude čítať 6 digitálnych vstupov a využitím programového prerušenia napr. každú milisekundu ich posielať na PC, kde ich bude príslušný program vyhodnocovať. Je to obdobný spôsob, ako funguje program RaceManager od Spytechu. No a samozrejme pre digitálne vstupy Arduina treba urobiť tiež elektroniku, aby sa signál z infraspínačov, napr.TCST1103-vhodných pre zabudovanie do plastovej dráhy, patrične upravil. Máte už nejaké konkrétne návrhy ? Tiež by ma to zaujímalo.
GustoM
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon črc 20, 2015 10:40 am

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod Petr L » pon říj 19, 2015 9:31 pm

Zatím jsem našel nějaký celkem stručný podklad a uvidíme

https://drive.google.com/file/d/0B9_Hat ... l5bGs/view
Uživatelský avatar
Petr L
Site Admin
 
Příspěvky: 729
Registrován: ned pro 15, 2013 10:28 pm
Bydliště: Praha

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod jakubadamcik » pon říj 19, 2015 10:47 pm

Ahoj,
prosím napiš mi přesný typ USB převodníku jaky byl použit? Tedy myslím USB-Kabel-RS232. Nemyslím obvod na který se musí dělat tištěný spoj tedy pájet a pájet a pájet. Já měl dva a ani jeden nefungoval.
1. Program do arduina je již napsán a obsahuje jej právě Race Coordinator ostatně to píšu v návodu na:
http://czauticka.cz/home/ceska-autodrah ... ol-a-casu/
2.Jako čidlo jsem použil fototranzistor L-53P3BT připojený přímo na digitální vstup (jen drátky žádná elektronika není potřeba). Je to v schématu rovněž v návodu na czauticka.cz
3. V předchozím příspěvku jsem myslel těmi vstupy na arduinu volby v programu Race Coordinator. Tedy abych to uvedl na pravou míru v programu Race Coordinator lze nastavit až 12 drážek když použijete arduino uno
jakub
CZAuticka.cz :)
jakubadamcik
 
Příspěvky: 16
Registrován: pon bře 30, 2015 1:26 pm

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod Petr L » pon říj 19, 2015 11:14 pm

Aha a pokud nastavím v RC 6 drážek, tak si tam také můžu nastavit, které vstupy a výstupy na Arduino použiji ?
Uživatelský avatar
Petr L
Site Admin
 
Příspěvky: 729
Registrován: ned pro 15, 2013 10:28 pm
Bydliště: Praha

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod jakubadamcik » pon říj 19, 2015 11:42 pm

ano. Jen budeš potřebovat 6x fototranzistor jako čidlo.
CZAuticka.cz :)
jakubadamcik
 
Příspěvky: 16
Registrován: pon bře 30, 2015 1:26 pm

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod GustoM » úte říj 20, 2015 10:21 pm

Ten prevodník RS232-USB je od firmy Prolific, PL2303HXD (HX rev D). Je to kábel 1,8m ukončený USB-A a RS232 konektormi. Na CD sú ovládače pre WinXP, Win7 a Win8, ten na Win8 mi chodí aj na Win10. Ja ho používam na čítanie 4-och priamych vstupov COM portu a opačne posielam signál na zopnutie relé a napätia pre elektroniku na počítadlá. Ale neviem, či bude vyhovovať aj Tebe.
Stiahol som si už aj RaceCoordinator a do Arduina nahral program, na digitálne vstupy som dal tlačítka a vyskúšal ho. Pozor, podľa dodaného popisu je to riešené pre 4-prúdovú dráhu, kde piny 4-7 sú počítadlá dráh 1-4, piny 8-11 sú relé pre napätie dráh 1-4 a pin 12 slúži ako tlačítko STOP/START pre prípadné prerušenie napätia dráh, napr. pri dvojdrážke, vypadnutí pod mostom a pod. Všetko fungovalo v poriadku. Pre 6-prúdovú dráhu sa dajú v RC nastaviť ďalšie dve drážky, ale už nie sú voľné piny pre ďalšie 2 relátka. Zatiaľ neviem, či sa dajú na tento účel použiť v Arduine aj piny 0 a 3, ak nie, tak treba upraviť ovládanie 6-relé dráh len cez jedno relé ovládané Arduinom a to by potom zoplo tých 6, alebo podobne. V RC ide nastaviť aj len jedno relé - Master Relay, takže to funguje bez problémov aj pre 6-prúdové dráhy, vyskúšal som to. Musí sa však upraviť pripojenie tých relé, nie ako je uvedené na obrázkoch v popise.
Čo sa týka programu RaceCoordinator, je pre mňa trochu nepohodlný, možno som len nemal dosť času ho naštudovať, ale RaceManager od Spytechu, ktorý používame na drevených autodráhach u nás aj u Vás je v tomto smere jednoduchší, pretek je riadený celý automaticky, na obrazovke mám stále prehľad o celkovom počte odjazdených kôl, ktorý som priebežne v poradí, prognózu, koľko kôl asi najazdím celkom a podobne, Race Director nemusí stále niečo spúšťať.
GustoM
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon črc 20, 2015 10:40 am

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod jakubadamcik » stř říj 21, 2015 11:52 am

bohužel převodník PL2303HXD je již nedostupný:(
Já nepoužívám relé. Na Master Relay mám napojenou zelenou LED.
Piny 1 až 4 využívám a na ně mám zapojeny LED (modré).
To co jednotlivý Pin bude obsluhovat se dá nastavit v programu RaceCoordinator.
Ještě jsem se chtěl zeptat proč každou drážku ovládat samostatným relé? Při závodech je potřeba vypnou všechny dráhy? Nebo existuje nějaký důvod proč vypnou třeba jen jednu drážku?
Neříkám, že toto jen nejlepší řešení, ale je funkční. Kdyby se mi do ruky dostal jako první funkční převodník asi by to vypadalo jinak. Ale to se nestalo. Ještě chci uvést, že bádáním nad nefunkčními převodníky a hledáním vhodného softu jsem strávil víc času než bádáním a stavbou nad Arduinem.
Myslím si, že pokud někdo bude publikovat návod s převodníkem a uvede přesný typ převodníku, který se bude ještě stále vyrábět a hlavně uvede, že se mu to povedlo postavit, proč ne. Velkou výhodu vidím v tom, že interface RS232 umí snad každý program.
CZAuticka.cz :)
jakubadamcik
 
Příspěvky: 16
Registrován: pon bře 30, 2015 1:26 pm

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod Jirka » stř říj 21, 2015 1:40 pm

Zapojoval jsem letos doma na carreru spytech a v GMku jsem koupil toto:
http://www.gme.cz/products/search?term= ... ADk+rs+232

Trochu práce to dá nastavit ale maká to teď spolehlivě.
Jirka
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv led 02, 2014 9:15 pm

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod GustoM » stř říj 21, 2015 4:49 pm

Z profesionálneho hľadiska by mala mať každá drážka vlastný zdroj a k tomu svoje spínacie relé. Tak je to štandardne aj v popise k RC a aj nastavené v Arduine, je tam zobrazená schéma pre dve drážky a pomocný modul s 2-mi relé HL-52S, pre 4 drážky je to 2x a pre 6 drážok je potrebné mať 3x modul HL-52S, alebo existuje aj modul so 6-timi relé. Ale pri domácej dráhe môžeš mať jedno relé a jeden zdroj. A to Arduino máš napojené cez USB port a virtuálny COMport v RC alebo robíš výstup z Arduina cez RS232, že potrebuješ prevodník ?

Dotaz na Jirku - ten Spytech máš pripojený cez vlastné zariadenie alebo cez originál k Spytechu ?
GustoM
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon črc 20, 2015 10:40 am

Re: Hard+software pro řízení a počítání

Příspěvekod Jirka » stř říj 21, 2015 5:27 pm

Hardware je Spytech, zbytek jako relátka apod. je vlastní. Pokud vím, tak ke spytechu se ještě nikomu nepovedlo udělat své zařízení. Mají to dobře ošetřený.
Jirka
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv led 02, 2014 9:15 pm

PředchozíDalší

Zpět na Zdroje, ovladače, měření času …

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron